Podotherapie is een paramedisch beroep, dat gespecialiseerd is in het behandelen van voetklachten en daaraan gerelateerde klachten in enkel, knie, heup en rug.
In de meeste gevallen verwijst de huisarts of specialist u naar een podotherapeut. Sinds 2011 kunt u ook zonder verwijzing terecht, in dit geval wordt verzocht dat de patiënten een korte vragenlijst invult zodat de podotherapeut op de hoogte is van het medisch verleden.
Door middel van een uitgebreid onderzoek wordt uw klacht in kaart gebracht en wordt een therapie opgesteld. De podotherapeut start het onderzoek waar uw klacht wordt besproken en daarna kijkt de podotherapeut naar samenhangende gegevens, deze gegevens worden uit de volgende methodes gehaald:
Inspectie: De anatomische stand, afwijkingen, verkleuringen en bijzonderheden van voet-enkel-been-knie-heup-rug-schouders worden bekeken. Dit wordt op een podoscoop gedaan, dit is een lichtbak met op de bodem een spiegel, hiermee kan de podotherapeut de voetzolen en de drukverdeling onder de voet beoordelen.
Palpatie: Door middel van drukken op verschillende anatomische plekken op de voet wordt gegeken of de pijn opgewekt kan worden, tevens wordt er gegekeen of er afwijkende structuren gevoeld worden.
Functieonderzoek: De bewegingsmogelijkheden en stabiliteit van gewrichten worden getest van voet en enkel. In sommige gevallen voert de podotherapeut ook spiertesten uit om de klacht te lokaliseren, hierbij kijkt de therapeut op welke plaatsen en bij welke druk of beweging pijn ontstaat.
Ganganalyse: Hier wordt de afwikkeling en beweging van de voet en de enkel bekeken, de podotherapeut let op links-rechts verschillen en of er vervroegde-verlate-vergrote bewegingen aanwezing zijn.
Schoeninspectie: De slijtage van de schoen wordt beoordeeld, de slijtage van uw schoenen geven veel informatie over uw looppatroon en de mogelijke oorzaak van uw klachten.
Voet(druk)meting: Met een blauwdruk, drukmeting of 3D-scanner beoordeelt de podotherapeut de drukverdeling onder uw voet. Aan de hand van deze meting kan een eventuele steunzool worden ingetekend.
(Differentiaal)diagnose: Aan de hand van alle gegevens uit vorige onderdelen, stelt de podotherapeut een waarschijnlijkheidsdiagnose. Bij deze diagnose wordt een passende therapie besproken.
Wat is het verschil tussen een podotherapeut en een podoloog?
Een podotherapeut is een door het ministerie van VWS een wettelijk erkende en beschermde titel. Een podotherapeut staat genoteerd in de Wet BIG, artikel 34. Een podotherapeut is gegarandeerd in het bezit van een HBO-bachelordegree verkregen na het volgen van een 4-jarige HBO opleiding.
De titel podoloog is niet wettelijk erkend door het ministerie van VWS, het wordt een vrij beroep genoemd wat betekend dat iedereen deze titel mag dragen. Vaak hebben deze beroepsbeoefenaren een cursus of opleiding gevolgd. Echter kan het ook voorkomen dat iemand die in een schoenwinkel werkt, zonder veel kennis zich ook podoloog noemen.
Wat is het verschil tussen een podotherapeut en een pedicure/voetverzorgster?
Een podotherapeut behandelt mensen met voetklachten en klachten voortvloeiend uit een afwijkende voetstand en/of looppatroon. Een podotherapeut verzorgt de voeten in enkele gevallen, maar probeert voornamelijk de oorzaak van de pijn te onderzoeken en daarbij een passende oplossing te bedenken.
Een pedicure verzorgt en verwent de voeten, dit gebeurd vaak structureerd door om de x aantal weken eelt te verwijderen en nagels te knippen. Er zijn ook pedicures die gespecialiseerd zijn in het behandelen van voeten van mensen met diabetes of reuma.